Bij onze adviseurs komen regelmatig vragen van ondernemers binnen. We hebben de meestgestelde voor u op een rijtje gezet en voorgelegd aan Nick Waltmans, directeur van NLgroen.

1. Wat is volgens jou de belangrijkste uitdaging voor agrariërs op het gebied van duurzame energie?

De steeds groter worden complexiteit waarmee zaken hangen is een grote uitdaging. Heb je bijvoorbeeld panelen en ga je een accu plaatsen dan loop je het risico dat jouw GvO’s en daarmee in het verlengde ook je subsidie wordt stopgezet, omdat je in de nachtelijke uren stroom invoedt op het net. Dit dien je dus vooraf goed te ondervangen om achteraf problemen te voorkomen.

2. Hoe helpt NLgroen agrariërs om hun energiekosten te verlagen en tegelijkertijd te verduurzamen?

Wij helpen de agrariërs om de stroom, die ze over hebben en invoeden op het net, te verwaarden. Hierdoor gaan per saldo de energiekosten omlaag. Daarnaast helpen we het bedrijfsleven met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. De afnemers kunnen Garanties van Oorsprong en/of Groen Gas Certificaten indien gewenst uit Nederland of zelfs van een specifieke installatie betrekken. Doordat we momenteel zo’n 3.000 producenten ondersteunen kunnen we vaak aan de specifieke vereisten van een aantal afnemers voldoen. Meer richting de toekomst kijkend zijn we in samenwerking met Carbon Farmers ook bezig om voor te sorteren op de veranderingen in de CO2-markt en ondersteunen we ondernemers bij het verkrijgen en aanschaffen van zogenaamde ‘removal credits’ van projecten waarbij CO2 uit de lucht wordt opgenomen.

3.  Welke adviezen kun je geven omtrent koolstofvastlegging in bodem en gewassen?

We zien nu de eerste bedrijven kijken naar de mogelijkheden omtrent koolstofvastlegging. Zeker bedrijven die voorop willen lopen en daadwerkelijk iets willen toevoegen aan de ontwikkeling van deze markt gaan hier nu mee aan de slag. Dit als alternatief voor de ‘compensatie credits’. Belangrijk bij dit soort trajecten is wel dat het geheel traceerbaar en controleerbaar wordt uitgevoerd. Wij raden dan ook altijd aan om removal credits aan te schaffen van gecertificeerde projecten welke door een onafhankelijke instantie zijn beoordeeld.

4. Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen die NLgroen aanbiedt voor boeren die hun energieverbruik willen verduurzamen?

Op dit moment zijn we druk aan de slag met de Groen Gas certificaten welke door diverse partijen benodigd zijn om te voldoen aan de vereisten uit een aanbestede opdracht. Daarnaast kijken we ook naar de HBE’s (Hernieuwbare Brandstof Eenheid) die je als ondernemer kunt verkrijgen indien je aan de slag gaat met het elektrisch laden van je vervoersmiddelen.

5. Hoe zie je de rol van biogas en andere alternatieve energiebronnen binnen de agrarische sector?

Met de komst van de bijmengverplichting wordt de rol van biogas steeds belangrijker. Partijen die biogas produceren kunnen dan (naar verwachting) ook profiteren van de extra inkomsten, die de daarmee samenhangende certificaten gaan opleveren. De hoogte van de opbrengsten zal voor een groot gedeelte bepaald worden door de hoogte van de boete die partijen opgelegd kunnen krijgen, indien ze niet of onvoldoende certificaten inkopen in de markt.

6. Hoe kun je als boer het beste anticiperen op de veranderende regelgeving rondom energie en CO2-reductie?

Zorg ervoor dat je niet overhaast een keuze maakt, maar laat je vooraf goed informeren door partijen die je vertrouwt en die verstand van zaken hebben. Helaas worden er in de energiemarkt vaak onwaarheden verteld en worden zaken mooier voorgedaan dan ze zijn. Het is belangrijk om je keuze te baseren op een juist verhaal.

7. Welke adviezen heb je voor de lezers?

1. Ketencirculariteit
We merken dat steeds meer bedrijven stroom willen afnemen of doorleveren in dezelfde keten om daarmee een sluitend verhaal te hebben. Ben je producent? Laat ons dan ook gerust weten welke partijen in de keten belangrijk voor je zijn, zodat we kunnen kijken of die partijen hier belangstelling voor hebben. Anderzijds nodigen we potentiële afnemers ook uit om hierover met ons van gedachten te wisselen.

2. Vast of Variabel contract
Kijk bij het afsluiten van een nieuw contract steeds wat de markt doet. Gezien de huidige marktprijzen van de certificaten is het momenteel een goed idee te overwegen om de prijs van de certificaten variabel te laten tot het moment dat de prijzen weer gestegen zijn.

3 Onafhankelijkheid
Ongeacht het type certificaat wat je produceert: kies voor een onafhankelijke partij die jouw belangen behartigd. Als je bijvoorbeeld het een en ander qua certificaten onderbrengt bij een energieleverancier en drie maanden later word je benaderd door je belangrijkste afnemer omdat die er baat bij heeft, dan kun je niet meer aan die vraag voldoen.

Heeft u een vraag die hier niet bij staat? Neem dan gerust contact met ons op!