Zuivelcoöperatie DOC Kaas gaat leden-veehouders extra belonen, die groene stroom leveren aan het net. De coöperatie betaalt een plus op de waarde van de GvO’s, die deze melkveehouders genereren met de productie van energie uit zon, wind of biomassa. DOC Kaas sloot een overeenkomst met NLgroen die de coöperatie hierbij helpt.

Veehouders die groene stroom produceren en dat terug leveren aan het net, kunnen daarvoor een vergoeding ontvangen met de bijbehorende certificaten. Voor elke 1.000 kWh groene stroom die ze aan het net leveren, krijgen ze een zogeheten Garantie van Oorsprong (GvO). Een GvO is een digitaal certificaat dat aangeeft waar, wanneer en hoe de stroom is opgewekt.

GvO’s zijn vrij te verhandelen op de markt. De markt van GvO’s is echter niet transparant. Het is lastig om zelf te onderhandelen over de prijs van GvO’s. Daarom onderhandelt NLgroen namens veel producenten van groene stroom over de beste prijs voor GvO’s. NLgroen bundelt de Nederlandse certificaten en verhandelt deze op de markt zodat de producenten van groene stroom er een goede prijs voor krijgen.

NLgroen is in 2015 opgericht en sinds 2021 een gezamenlijke activiteit van LTO Bedrijven en Waltmans B.V.  ‘Zeventig procent van de door ons verhandelde groencertificaten wordt geleverd door Nederlandse boeren en tuinders, die investeren in zonnepanelen, windturbines en mestvergisters’, vertelt Nick Waltmans, directeur van NLgroen.

Overeenkomst NLgroen met DOC Kaas

NLgroen gaat dat nu ook doen voor de leden van DOC Kaas. Beide bedrijven hebben daar in de zomer een overeenkomst over gesloten. DOC Kaas is een zuivelcoöperatie met circa 700 leden die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. Dat blijkt onder meer uit het duurzaamheidsprogramma Milkmaster, waaraan alle leden deelnemen. Sinds 1 april is daar het duurzaamheidsprogramma Tuurlijk! bij gekomen. Dat komt voort uit een ketensamenwerking met Jumbo Supermarkten en Uniekaas Holland B.V.

De overeenkomst met NLgroen is een volgende stap. DOC Kaas heeft deze zomer alle leden-veehouders die groene energie produceren geïnformeerd dat ze GVO’s kunnen ontvangen én dat ze er een extra vergoeding kunnen krijgen van de coöperatie. Ze moeten zich dan aanmelden bij NLgroen. Daarna ontvangen ze een creditfactuur met een marktprijs voor elke GVO, met daar bovenop de plus die ze ontvangen van DOC Kaas. Bovendien gebruikt DOC de GvO’s ook om haar eigen energieverbruik van de kaasfabriek in Hoogeveen te vergroenen.

Het bedrag dat melkveehouders ontvangen hangt sterk af van de hoeveelheid groene stroom die ze aan het net leveren en van de waarde van een GVO. Die waarde fluctueert sterk. Veehouders die groene stroom aan net leveren kunnen hier jaarlijks meestal een aantal honderden euro’s mee verdienen.

Snelle start

DOC Kaas en NLgroen hebben de samenwerking snel opgepakt. ‘Bij veehouders is enthousiasme, maar ze hebben nog wel veel vragen’, constateert Waltmans. De eerste veehouders hebben inmiddels al getekend. Vanaf 1 oktober ontvangen ze al via NLgroen het extra bedrag dat DOC Kaas betaalt voor elke GvO.

Tekst: Peter van Houweling
Foto: DOC Kaas