Persbericht

Wageningen, 2 februari 2021

LTO Bedrijven en NLgroen slaan handen ineen

Nederlandse ondernemers krijgen meer voor hun duurzame energie

LTO Bedrijven en Waltmans voegden per 1 januari jl. de handelsplatformen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren samen binnen NLgroen BV. Ruim 2.000 producenten van zonne-energie, windenergie en biomassa verwaarden via NLgroen BV hun groencertificaten.

Veel Nederlandse ondernemers, met name in de agrarische sector, wekken duurzame energie en ontvangen daarvoor naast een vergoeding voor de geleverde elektriciteit ook Garanties van Oorsprong (GvO’s). De handelsplatformen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren bemiddelen tussen opwekkers en afnemers van certificaten als GvO’s, CvO’s en carbon credits. De focus ligt op Nederlandse GvO’s afkomstig van duurzame energiebronnen die op lokaal niveau ingezet kunnen worden, om zo meer rendement op te leveren.

NLgroen BV realiseert een optimale vergoeding voor de opwekkers van duurzame energie en ondersteunt de eindafnemers bij het verduurzamen van hun energieverbruik. LTO Bedrijven en Waltmans investeren in deze activiteiten om het vermarkten van GvO’s, CvO’s en carbon credits en de energietransitie voor Nederlandse ondernemers makkelijker te maken. Beide partijen nemen een belang van 50 procent in NLgroen. 70 procent van de via NLgroen verhandelde groencertificaten wordt geleverd door Nederlandse boeren en tuinders, die in toenemende mate investeren in zonnepanelen, windturbines en mestvergisters.

NLgroen onderhandelt met zowel eindklanten als energieleveranciers, handelaren en energieadviseurs en regelt zo de beste prijs voor de opwekker. Producenten van elektriciteit kunnen hun productie-installatie bij CertiQ registreren voor de uitgifte van GvO’s. De samenwerking met LTO Bedrijven verbreedt het netwerk van NLgroen BV, want de agrarische sector is de grootste leverancier van Nederlandse duurzame energie. Energieadviseur Nick Waltmans is enthousiast over de samenwerking: ‘Dankzij de samenwerking met LTO Bedrijven breiden we het aanbod van GvO’s uit en kunnen we deze nog beter vermarkten. Het is belangrijk dat ondernemers die lokale duurzame energie produceren zélf de waarde van hun GvO’s ontvangen. De certificaten zijn apart van de stroom te verhandelen, maar bij kleine producenten gebeurt het vaak dat de GvO’s automatisch overgaan naar de energiemaatschappij die de elektriciteit afneemt. En dat is zonde. Hoe meer ondernemers zich bij ons aansluiten, hoe meer we onze handelspositie kunnen versterken. Het is dus een goede stap om de krachten te bundelen’.

Patrick Bramer, algemeen directeur van LTO Bedrijven, kijkt uit naar de uitbreiding van de activiteiten: ‘We verwachten met onze investering in NLgroen een groeiend aantal agrarische energieproducenten een verdienmodel te bieden bij het verduurzamen van de bedrijfsvoering. Wij zien een grote meerwaarde in het opschalen naar een groter geheel op de markt voor handel in groencertificaten voor onder meer energie. We hebben veel vertrouwen in de knowhow van het team van NLgroen.’

Nick Waltmans en Arnout Goeman (namens LTO Bedrijven) zullen gezamenlijk de directie van NLgroen BV vormen, waarbij de bestaande merknamen NLgroen, MEGAwind en Energie van Boeren gevoerd blijven worden.


Meer informatie

Arnout Goeman
06 – 13 64 16 38
agoeman@ltobedrijven.nl

Nick Waltmans
06 – 83 89 76 46
nw@nlgroen.com