Bij het aanmelden van uw installatie bij VertiCer, wordt u gevraagd een handelaar te kiezen. De handelaar ontvangt uw GvO’s dan digitaal op zijn account en zal namens u de certificaten verhandelen en het geld naar u overmaken. U bepaalt zelf welke handelaar u kiest.

Bij veel kleine opwekkers is de energieleverancier die de stroom afneemt ook de handelaar van de GvO’s. Als uw energieleverancier de waarde van de GvO’s dan ook aan u betaalt is er niks aan de hand. Bijvoorbeeld bij Greenchoice en NieuweStroom wordt de prijs van GvO’s automatisch met u verrekend. Maar er zijn ook leveranciers waarbij de opbrengsten op de grote hoop verdwijnen, omdat men de omvangrijke administratie ervan niet wil oppakken. Afhankelijk van wat er in uw contract staat kunt u in zo’n geval dus kiezen voor NLgroen of Energie van Boeren als handelaar, zodat u de opbrengsten ervan zelf ontvangt.

Alleen een handelaar mag de certificaten verhandelen. Een handelaarsaccount op VertiCer kost € 500,00 per jaar.

De prijs wordt bepaald aan de hand van de bilaterale markt,  dus wat er tussen de twee handelende partijen wordt afgesproken. De hoogte van de prijs is onder andere afhankelijk van het type en de locatie van opwekking. Doordat de consument bereid is meer te betalen voor lokale duurzame energie ligt de prijs van een GvO van waterkracht uit Noorwegen bijvoorbeeld een stuk lager dan die vanuit wind of zonne-energie in Nederland.

De handel is niet openbaar, wat voor en nadelen heeft. Voordeel is dat de RVO de opbrengst van een GvO niet kan verrekenen met eventueel verkregen subsidie. Nadeel is dat de producent niet kan controleren wat de prijs is geweest. Het is dus belangrijk dat je vertrouwen hebt in de gekozen handelaar.

Een GvO blijft 12 maanden na aanmaken geldig. Binnen die 12 maanden na de aanmaakdatum moet de GvO afgeboekt worden; dus toegewezen aan een eindklant of overboeken naar een andere handelaar. Gebeurt dat niet, dan verlopen ze en zijn ze geen geld meer waard.
Voor een kleinzakelijk bedrijf worden de GvO’s jaarlijks aangemaakt. Grootzakelijk bedrijven ontvangen hun GvO’s elke maand. Het aanmaken gebeurt na de maand van productie. Bijvoorbeeld: de GvO’s behorend bij de stroomproductie van januari wordt medio februari aangemaakt.
Een Garantie van Oorsprong (GvO) is een digitaal certificaat voor hernieuwbare groene stroom. Hiermee wordt aangetoond waar, wanneer en uit welke duurzame bron de stroom is opgewekt (zoals zon, water, wind of biomassa). Voor elke Megawattuur (1.000 kWh) groene stroom ontvangt de opwekker een GvO. Met een GvO kunt u bewijzen dat de geleverde energie daadwerkelijk duurzaam is opgewekt is en kunt u eventueel subsidie krijgen. Deze certificaten zijn los van de stroom verhandelbaar op de energiemarkt.

Niet te verwarren met Certificaten van Oorsprong waarmee de fossiele herkomst van grijze stroom wordt aangegeven.

Energie van Boeren is een initiatief van LTO Ledenvoordeel en NLgroen.