Door uw GvO’s te laten verhandelen en af te spreken met de handelaar dat u de opbrengsten krijgt minus een percentage voor het onderhandelen. Stel u levert 30.000 kWh per jaar terug aan het net. Dat levert dan 30 GvO’s op. Deze kan de handelaar voor bijvoorbeeld tien euro per stuk voor u verkopen. Deze leveren dan (30×5=) 150 euro per jaar op. Daarvan gaat dan een percentage naar de handelaar (bijvoorbeeld 17,5% van 300=26,25 euro) en de rest is voor u: 123,75 euro. De GvO’s voor de energie die u zelf gebruikt kunt u niet meer verhandelen.

Bij het aanmelden van uw installatie bij VertiCer kiest u een handelaar. Deze kan dan uw GvO’s verhandelen en afhankelijk van de gemaakte afspraken krijgt u daar wel of geen vergoeding voor.

U kunt zich intekenen bij NLgroen via ons aanmeldformulier. Daarnaast dient u bij VertiCer te melden dat wij als onderhandelaar van uw GvO’s optreden.

Deze gegevens zijn onder andere nodig:
– Naam, adres en woonplaats enz.
– KvK-nummer
– Aantal installaties
– Datum ingebruikname
– Het vermogen van de installatie in MW
– De naam van uw netbeheerder
– Groen EAN-code (Deze krijgt u van uw netbeheerder)

Heeft u al een andere handelaar bij VertiCer gekozen dan kunt u hen een mail (servicedesk@verticer.eu) sturen met het verzoek om te wisselen.

Ja, dat kan in sommige gevallen. Als u een grootzakelijke producent bent kan het zijn dat u op bepaalde momenten meer stroom opwekt dan u gebruikt die maand. De GvO’s behorende bij het deel dat u terug levert aan het net kunnen dan verhandeld worden. Bij kleinzakelijk wordt er na een jaar gekeken hoeveel er terug geleverd is en daarover worden het aantal GvO’s vastgesteld.
Als u zonne-energie opwekt heeft u vaak te maken met salderen. Ook dan kan het interessant zijn om uw GvO’s te verhandelen.
Voor energie die opgewekt wordt met een WKK krijgt u alleen GvO’s als er hernieuwbare energie wordt gegenereerd, bijvoorbeeld als deze gekoppeld is aan een biomassavergister. In de overige gevallen krijgt u per megawatt opgewekte grijze stroom een CvO ofwel Certificaat van oorsprong. De waarde ligt wel een stuk lager dan een GvO. Ook de CvO’s zijn te verhandelen tegen dezelfde voorwaarden als GvO’s. Geef bij het aanmelden aan dat het om een WKK gaat.
Energie van Boeren is een label van NLgroen. Wij vinden dat de opwekkers beloond moeten worden voor hun bijdrage aan lokale en duurzame energie. Namens u en andere lokale ondernemers onderhandelen we de beste prijs voor uw GvO’s. Een klein gedeelte van het bedrag gebruikt wordt gebruikt voor de kosten van het onderhandelen (voor LTO-leden 17,5% en niet leden 20%). Het resterende bedrag wordt jaarlijks aan u overgemaakt. Zo werken we samen aan een toekomstbestendig land.

Energie van Boeren is een initiatief van LTO Ledenvoordeel en NLgroen.